Шуслерови соли при Атопичен дерматит

Лечението на атопичния дерматит трябва да бъде комплексно
Атопичният дерматит е силно разпространено хронично заболяване на кожата, което засяга близо четвърт от децата в света. Ако двамата родители страдат от дерматит или други алергични прояви, рискът за поява на алергия при тяхното дете достига до 80%. Заболяването често се съпътства от бронхиална астма, алергичен ринит или конюнктивит, затова правилното му лечение е от изключително голямо значение за предпазване от рецидиви и развитие на усложнения.

 

Първи сигнали за наличието на проблем
Близо половината от случаите на атопичен дерматит се проявяват през първите месеци от живота на бебето. Какво е важно да знаете? Епидермисът в кърмаческа възраст има много функции, сред които е и детоксикиращата. Всички токсини, които постъпват в тялото (от лекарства, синтетични витамини, ваксини, адаптирано мляко, козметика), трябва да бъдат елиминирани, но детоксикиращите органи (черва, черен дроб, бъбреци) все още не функционират добре. Затова токсините се отделят чрез кожата, променят нейния имунитет и се появяват неприятните зачервявания, лющене, секретиране, обриви и цепнатини по различни гънки и зони на тялото.
Потискането на симптомите не е решение

Всички описани дотук раздразнения на епидермиса, включително и характерните оплаквания при атопичен дерматит, са само външна проява на здравословен проблем, който засяга целия организъм и най-вече имунната система. В конвенционалната медицина алергиите се третират с кортикостероидни и антиалергични лекарства, които потискат симптомите (зачервяване, обриви, сърбеж и сухота на кожата и др.) Но това само „замаскира” и задълбочава проблемите. Оплакванията утихват за кратко, дори могат да изчезнат за определено време, но винаги следват рецидиви. Третирането на кожата външно – само с кремове и мазила, води до блокирането й като място, където токсините да се отложат. В резултат те остават във вътрешността на тялото и дори е възможно да увредят функцията на някой друг орган. Освен това прилагането на химични лекарства допълнително допринася за влошаването на здравословното състояние на болния, защото те блокират редица естествени процеси в тялото и влошават имунитета.
Какви са предимствата на Шуслеровата терапия за лечение на атопичен дерматит?

Правилният подход е да се открият истинските проблеми в дълбочина и да се действа комплексно за решаването , като се използват самооздравителните сили на организма. Шуслеровите соли връщат равновесието на минералите в организма, което е определящо за нормалното му функциониране. Терапията с тях позволява да се намали възпалението и да се облекчат неприятните симптоми, да се ускори оздравителният процес, да се предотвратят рецидивите и да се балансира имунната система, за да се държи под контрол алергията. За лечение на сухата, сърбяща и раздразнена кожа (с лющене), склонна към инфекции и възпаления, можете да използвате утвърдената комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU):
– Шycлepoвa coл №2 калциев фосфат – минералната сол, която предотвратява склонността към алергична реакция, укрепва организма и е особено важна за регенерацията на кожата. Изиcĸвa пo-дълъг прием.
– Шуслерова сол №3 железен фосфат – солта за овладяване на възпалителния процес в остра фаза, със силен сърбеж и зачервена, възпалена кожа.
– Шуслерова сол №8 натриев хлорид – солта за регулиране на водния баланс, нужна за успокояването и хидратирането на сухата кожа.
Приемът е по 2-3 таблетки от всяка сол за продължителен период от време. В допълнение засегнатите участъци по кожата може да се обливат (или изплакват след къпане) с вода, в която са разтворени по 2 таблетки от Шуслеровите соли №1 калциев флуорид и №11 силицея.
Шуслеровите соли нямат странични ефекти. Могат да приемат, като се смучат или разтварят във вода, а за кърмачето – като се стопят на кашичка с малко вода и се намажат на устната лигавица (например от вътрешната страна на бузите).
Други общи мерки при лечение на атопичен дерматит:

Нужно е пълноценно хранене (кърменето е особено важно!).

– Минимум химични добавки в храните и водата.
– Без синтетични витамини, пробиотици, хранителни добавки.
– Нужно е да се ограничи действието на провокиращите фактори:
хранителна алергия, алергени, които се вдишват от въздуха, дразнители на кожата като сапуни и др. Сред храните, които провокират обострянето и хронифицирането на атопичния дерматит са: шоколадовите изделия, млечните произведения (съдържат сухо мляко и консерванти), консервирани меса и др.

Можете да поръчате комбинацията Шуслерови соли за лечение на атопичен дерматит ТУК

Прочети още