Могат ли Шуслеровите соли действително да спрат косопада?

Всеки човек дневно губи до 100 косъма от косата си – в повечето случаи дори без да го забележи. Обикновено косата расте равномерно, така че да не се виждат плешиви петна. Когато това не е така и са видими първите плешиви петна, става дума за косопад. При това се прави разграничение между наследствения, с кръгла форма и дифузния /не е ясно ограничен/ косопад. Често мъжете се оплакват от косопад, който се състои в това, че при тях мъжкият хормон, който е познат също като тестостерон, е в наличност в по-голяма степен. Тестостеронът образува хормона DHT и това от своя страна води до генетично обусловен косопад. Дали има хормонален дисбаланс в организма или косопадът се дължи на дефицит или на излагане на токсини от околната среда, шуслеровите соли най-малкото могат да намалят загубата на коса.

 

В зависимост от това, на коя липса се дължи косопадът, е възможно да се работи с различни шуслерови соли. Например сол № 2 – Calcium phosphoricum / калциев фосфат, се намира предимно в костите и зъбите. Ако тук има недостиг, това може да доведе до чупливи нокти или дори до косопад. Приемът на калциев фосфат може да противодейства на това.

Номер 11 – Silicea /силициев диоксид/ – известна също като шуслеровата сол на кожата и косата, се изполва и при лечението на косопада. Silicea укрепва структурата на косъма, заздравява кожата на главата и спомага за по-здраво изглеждаща коса.

Много лесно можем да подсилим имунната си система с приема на 4 Шуслерови соли. Това са №3 /Ферум фосфорикум/, №6 /Калиум Сулфурикум/, №10 /Натриум Сулфурикум/ и №7 /Магнезиум Фосфорикум/.

Докато сол номер 17 ( не се внася в България като шуслерова сол, а като хомеопатичен препарат), която е известна също под името Manganum sulfuricum, се използва при заболявания като остеоартрит и остеопороза, тя също може да противодейства косопада, защото при мангана става дума за един важен микроелемент в организма, който дава енергия на клетките, от която те се нуждаят, за да могат да изпълняват своите функции.

При Zincum chloratum, шуслерова сол № 21,( не се внася в България като шуслерова сол), става дума за една от добавъчните соли, която участва главно в новообразуването на костна тъкан. Ако растежът на косата или ноктите са нарушени, сол № 21 може да въздейства подкрепящо в смисъл, че тя компенсира липсата на цинк и по такъв начин допринася за една по-гъста коса.

Прочети още