Шуслерови соли за строежа на костната система

Процесът на строеж и разграждане на костната система трябва да бъде уравновесен. Решаващо значение за изграждането на костите имат минералните вещества и тяхното използване. Още в ранна възраст се поставят основите на здравите кости. До 30-годишна възраст имаме възможност да се достигне оптимална плътност на костите. След това могат да бъдат повлияни процесите на преустройство и да бъде забавен процесът на разграждане.

Биохимията на доктор Шуслер се базира на обмяната на веществата в клетката и нуждата от минерални вещества. Освен това е важно оптималното използване на минералите и регулирането на техния състав. На първо място е качеството на внесените в клетката минерални вещества , а не количеството. Според здравните препоръки, подрастващите трябва да приемат 1 грам калций дневно. Необходимото количество от минерални вещества трябва да се набавя с храната. Чрез Шуслеровите соли се постига насочване и преработване на внесените количества. 

Костна система

Остеопороза
При това заболяване се стига до количествено намаляване на костната тъкан при запазена костра структура. Това се дължи на повишено разграждане на костите и / или намалено изграждане . Подходящата комбинация от Шуслерови соли за профилактика трябва да се приема най-малко 3 пъти в годината с продължителност около 4 седмици.

Остеопороза

Ето кои соли можем да комбинираме:
Шуслерова сол № 1, 2, 7, 8 , 9 и 11
Може да комбинирате най-много три от изброените соли.
За профилактика е достатъчно да се вземат 3-5 таблетки дневно от избраните Шуслерови соли.

При болки от натоварване на костите:
Шуслерова сол № 1 и 3, приети вътрешно, а може да се маже външно на болното място и крем от същите соли.

При възпаление на ставите: Шуслерова сол № 3
При счупена кост: Шуслерова сол № 1, 2 и 8 приети вътрешно ,а външно се прилага крем от Шуслерова сол № 1 , 2 и 3
При деформация на кост: Шуслерова сол № 1, 2 и 7 приети вътрешно, а външно се маже крем от Шуслерова сол №1 и 2
При рахит се прилага същото лечение както при деформация на кост
При мъртва кост: Шуслерова сол № 1,9 и 11
При болки при растеж се приемат таблетки Шуслерова сол № 2, а се маже с крем с Шуслерова сол № 2 и 7
При нарушения в растежа: Шуслерова сол № 2, 4 и 7
При периостит: Шуслерова сол № 2, 3 и 4

Шуслерови соли за ставите
Един от начините за свързване на костите е чрез стави, които чрез връзки, мускули и сухожилия поддържат положението им и осигуряват тяхното движение. Ставите се включват в ставна капсула. Тя придава на ставата защита и стабилност.Освен това я предпазва и от инфекции. Ставните повърхности на костите са покрити със ставен хрущял. Той е необходим, за да се намали триенето и да се разпределят силите на триене. Ставният хрущял се изхранва от ставната течност и не е зависим от кръвоносната система.

Стави

Скърцащите стави насочват към хроничен дефицит на Натриев хлорид. Той е основно средство за обмяната на веществата и регенерацията на хрущялната тъкан. Препоръчва се по-продължителен прием на Шуслеровата сол № 8 при силно намалена обмяна в хрущялната тъкан. При отоци на ставите , Шуслерова сол № 8 трябва да се прилага не само вътрешно, а и външно през 4 часа под формата на крем.

Артроза
Под артроза се разбира напредващо дегенеративно заболяване на ставите, при което се стига до изхабяване на ставния хрущял. Скрити причини за това са прекаленото или грешно натоварване на ставите, повтарящи се ставни възпаления или физиологичното износване с възрастта. В повечето случаи са засегнати големите стави. В по-напредналите случаи се появяват промени в костите, близо до засегнатите стави, ставната повърхност, ставната капсула, както и мускулите около съответната става, така че артрозата сама по себе си не може да бъде ограничена само като болест на хрущялите. Последствия от артрозата са болки и вдървяване на засегнатите стави, както и увеличаваща се деформация. Най-често срещаните видове артроза са коксартроза (артроза на тазобедрената става) и гонартроза (артроза на колянната става). Те могат да бъдат повлияни успешно чрез терапия с Шуслерови соли. Като краен стадий може да се стигне до разрушаване на ставата, така че тя губи своята форма. Често артрозата провокира и артрит ( ставно възпаление). За профилактика, за да не се стига до такива състояния се препоръчва да се прилагат следните комбинации от Шуслерови соли най-малко 3 пъти годишно по 4 седмици като се приемат по 5-7 таблетки от една Шуслерова сол дневно. При остри състояния дозировката се повичава на 12-15 таблетки дневно.

Как да прилагаме Шуслеровите соли?
При болки при движение: Шуслерова сол № 1 ,9 и 11
При артроза: Шуслерова сол № 1, 4 и 8
При артрит: Шуслерова сол № 1, 3, 4 , 8 и 9
При прегъване на ставата: Шуслерова сол № 1
При скърцане на ставата: Шуслерова сол № 2 и 8
При нестабилност на ставите: Шуслерова сол № 1
При подуване на ставите: Шуслерова сол № 4,8,10 и 12
При проблеми с менискуса: Шуслерова сол № 1, 4 и 8
При луксация: Шуслерова сол № 1
При болки в опашната кост: Шуслерова сол № 1, 2, 3 , 8 , 9 и 11

Една профилактика никога не е излишна, особено ако предотврати появата на тези заболявания. Хранете се правилно, спортувайте и приемайте необходимите количества от минерални вещества, за да не страдате от ставни проблеми.

Прочети още