Шуслерови кремове

Номер  1 – Калциум Флуоратум – крем
Крем № 1 –  той може да направи твърдото меко, а мекото да заздрави. Използва се при разширени вени за укрепване на вените. При  мазоли имаме загрубяване на кожата и тук кремът  се използва, за да направи кожата по-мека и да облекчи състоянието.

Област на приложение
Твърди брадавици, зарастнали рани с белези и втвърдяването им, артритно изменени стави,  втрърдени лимфни възли  след простуда,  втвърдена млечна жлеза след възпаление, капсуловани кожни втвърдявания ( например след  рана от ухапване или от ужилване от насекоми) , липоми, при твърда гуша при проблеми с щитовидната жлеза, мазоли на краката и ръцете, напукана твърда кожа, при срастнали нокти, хронични загноявания на нокътното легло, образуване на бръчки, отпусната съединителна тъкан, слаби мускули, отслабване на органи, разрастване на вените при разширени вени ( но не се прилага при възпалени разширени вени), при хемороиди и дори при хемороидни възли  с големината на грахово зърно, анална екзема, изкълчване поради деформация на ставите или тяхното недоразвиване, отпускане на мускулите,  отпускане на коремната стена след бременност или лечение за отслабване, бучене в ушите, причинено от артериосклероза , втвърдена сънна артерия при артериосклероза, общо при козметични процедури. При мъже крем № 1 е подходящо да се нанася след бръснене.


Номер 2 – Калциум Фосфорикум- крем
Както действа шуслеровата сол, така действа и кремът – върху костите.   Той ги подсилва, стимулира изграждането на тъканите и подпомага създаването на нови клетки.

Област на приложение
Слабо изразена костна тъкан, дефекти в капсулата и мускулното влакно, плоско стъпало,  ( може да се използва и крем № 1 след фрактура за укрепване на зарастването на счупените кости) , при болки на мястото на предишни счупвания, болки при растежа на децата, частична склонност към потене ( например на тила), хронични обриви с бяло-жълта секреция, главоболие ( особено при деца- кремът трябва да се нанася между плешките) , склонност към катарално възпаление на лигавицата                      ( например при възпалена конюнктива на окото-  кремът да се нанася на тънък слой върху затворени клепачи), болки в гърба, отичане на ставите, възпаление на костната ципа като последсвие от катастрофа.


Номер 3 – Ферум Фосфорикум – крем
Крем № 3 е като средство при първа помощ в биохимията- той помага при всички наранявания и възпаления през първия стадий.

Област на приложение
При дълбоки рани, охлузвания, натъртвания,  ухапване от насекоми, хематом,  притискане на кожата, навяхване, слънчево изгаряне и изгаряне  с гореща вода ( изгаряне първа степен) , преуморени очи( преди лягане да се нанесе на тънък слой от крема върху затворени клепачи), при сърцебиене- например при вълнение или тревога да се нанесе от крема върху сърдечната област, при възпалителни кожни заболявания, зачервена кожа, червени кожни петна, проблеми с кръвообръщението като студени ръце и крака ( може да се изплозва и крем № 4). Крем № 3 има леко успокояващо болките действие  и затова може успешно да се прилага при болки в ставите и мускулите ( например във връзка с грипна инфекция, в начален стадий на ревматизъм или след спорт) и при зъбобол – с крема да се масажира бузата.


Номер 4 – Калиум Хлоратум- крем
Този крем е подходящ при възпаления във втори стадий, тоест когато кожните възпаления или наранявания не заздравяват и зарастват или това става много бавно.

Област на приложение
При обриви със светли, белезникави ( подобни на брашно) и твърди крусти, каквито се появяват например при стари рани При хрема с  гъст назален секрет и при образуването на носни струпеи ( кремът се нанася на тънък слой  с помощта на клечка за уши  на 1-2 сантиментра в носната кухина) При катар на фронталните  и горночелюстните синуси ( кремът се нанася на челото  или под скулите в зависимост от случая). При конюнктивит със залепнали клепачи – кремът се нанася на тънък слой върху залепналите клепачи При тендовагинит, възпаление на колянната става и всички видове възпаления на ставите като например  на ставите на пръстите, на краката и на лакътя. При възпаление на слузната торбичка, при оперативни рани ( когато острата фаза на възпалението е отминала), при възпаления във втори стадий- когато раната  е с лоши струпуве, както при контузия, кръвонасядания, охлузване, при леки венозни възпаления –кремът трябва да се нанася леко, да не се масажира с него При кожни заболявания с обарзуване на мехурчета като например херпес на устните ( може и крем № 8 да се прилага),  сърбеж, дразнене на кожата след ваксинация, мазоли, меки брадавици, целулит.


Номер 5 – Калиум  Фосфорикум – крем
Калиум Фосфорикум е средство за нервната система в биохимията. Кремът е като подпомагаща терапия при приема на таблетките.  Добре действат върху зоната на рефлексите.

Област на приложение
За подсилване на сърдечния мускул, при хронични неприятно миришещи  кожни възпаления- кремът трябва да се нанася около раната например при абсцес на подбедрицата , при трудно лечими рани. При копривна треска, при мускулна слабост,  при косопад до загуба на коса,  при оплешивяване в кръгла област, при нагнояване на нокъта , при спазми, които са причинени от слабост и пренатоварване – например крампи на прасците или на ръката от продължително писане.


Номер 6 – Калиум Сулфурикум  – крем
Калиум сулфурикум има 2 важни функции – това е Шуслерова сол за  третия стадий на възпалението както и  средство за пречистване от отрови в биохимията

Област на приложение
Нечиста кожа, акне, кожни обриви с гнойни мехурчета, хронична хрема      ( при изтичане на секрет се прилага крем № 12 – Калциум сулфурикум) ,  При натрупване на секрет в околоносните кухини и при хронични възпаления на конюнктивата. При проблеми и нарушена функция на черния дроб – изпитано средство са нощните компреси на черния дроб с крем № 6 При суха и твърда кожа с парене,  люспи, сърбеж При болки във врата, гърба и крайниците


Номер 7 – Магнезиум Фосфорикум – крем
Магнезиум Фосфорикум действа отпускащо, успокоява болките и премахва спазмите  на мускулите, нервите и органите. Затова тови крем се използва при такива оплаквания.

Област на приложение
При силни, пронизващи, остри спазматични болки, например нощни болки на ръката с мравучкане, ишиасни болки, променливи и проничващи  нервни болки, лицева невралгия, главоболие, което се покачва от врата, мигрена, треперене на крайниците, тикове и спазми на клепачите,  спазми на стомаха, спазми на мускулите, сърбеж  ( причинен от хранителни нарушения по кожата като люспест лишей и невродермит, при коремни спазми при децата.


Номер 8 – Натриум хлоратум – крем
Натриевите соли имат влияние върху  течностите в организма.

Област на приложение
При отоци, суха кожа,  пареща кожа, стомашни киселини ( кремът се нанася в средата на гърдите) ,  при продъктивна хрема с воднисто-ясен и силен секрет  ( кремът се нанася на тънък слой върху клечка за уши и се намазват носните кухини), при разраняващ секрет. Прилага се върху кожата при силна секреция, при суха кожа с възрастта, кожни обриви, образуване на мехури, напукани и сухи устни,акне, комедони, екзема с  увеличени мастна секреция,  при кожни гъбички с бели люспи, анални фисури , при дерматит от пелени, последствия от ухапване от насекоми, подуване на жлези, възпаление на нокъта, помага при херпес зостер и херпес на устните.


Номер 9- Натриум Фосфорикум – крем
Крем номер 9 регулира  киселинното съдържание и обмяната на веществата като нормализира  мастната обмяна на кожата  особено при мазна кожа.

Област на приложение
Мазна кожа, нечиста кожа, убождане от насекоми, мазоли При подагра и ревматични оплаквания на ставите като например артроза При леко подути лимфни възли под мищницата  и леки  възпаления на млечната жлеза При акне и млечни струпеи


Номер 10 – Натриум Сулфурикум – крем
Натриум сулфурикум подпомага основно  екскрецията и  я стимулира.  Този крем притежава освен това и спиращо възпалението действие.

Област на приложение
При нарушения във функцията на червата и бъбреците ( за стимулиране на уринирането и храносмилането), при чувство на тежест в стомаха или черния дроб, при стомашни болки с горчив вкус на езика, при хронични кожни възпаления и при продуктивни кожни обриви, при целулит, при възпаления на кожата на главата и причинен от това косопад, при кожни възпаления  с мехурчета с жълтеникаво воднисто съдържание и при образуване на крусти, при оток от измръзване, мазоли , при  невралгични болки.


Номер 11 – Силицеа – крем
Силицеята  подсилва и укрепва кожата, съединителната тъкан, косата и ноктите. Действа  градивно и укрепващо. Това са го открили още старите египтяни, които са прилагали успешно силиция при кожни и ставни заболявания.

Област на приложение
При бръчки , при слаба, тънка, груба и отпусната кожа При проблеми с растежа на ноктите – например чупливи, нацепени и чувствителни нокти на ръцете и краката При мокрещи екземи на краката и ръцете, мазоли, възпалени нокти При дегенеративни ставни процеси с износване на хрущялите  ( артроза), общо при болки в ставите – кремът трябва да се втрива 2 пъти дневно  или да се направи превръзка с него. При хронични загноявания, костни загноявания, образуване на фистула ( кремът за използва като подпомагащо средство при лечението като се прави превръзка с него) Този крем е подходящ и при козметични процедури.


Номер 12 – Калциум Сулфурикум – крем
Калциум сулфурикум подпомага екскрецията и детоксикацията.  С неговото прогонващо действие подпомага  затихването на отворени кожни набирания, така че да може секретът да изтече ( по възможност кремът да се прилага около гнойния участък)

Област на приложение
При фурункули и абсцеси  ( кремът подпомага лечението като трябва да се нанася около мястото на възпаление), при упорито и хронично акне, при възпаление на синусите – прилагайте крема в основата на носа, в ляво и дясно до гърба на носа и под дъгата на скулите. Там се намират специфични и важни рефлексни зони на синусите. При ревматични  възпалителни ставни заболявания, при нарушена циркулация на лимфата и възпаление на лимфните възли, при хроничен бронхит- нанасяйте крема върху гърдите  и отгоре слагайте горещ и мокър компрес.

Прочети още