Шуслерови соли при Панически атаки

Как да си помогнете при паническа атака 
Паническите атаки са изключително плашещо преживяване. Засегнатите от тях описват следните симптоми: усещане за пълна липса на контрол върху тялото си, ускорен пулс, замаяност или слабост, световъртеж, силна напрегнатост и страх, гадене, стомашни спазми. Не им достига въздух (чувство за задушаване), започват обилно да се потят. Усещането за откъсване от реалността ги кара да изпитват страх, че полудяват. А сърцебиенето, учестеното дишане, спазмите и др. – че получават инфаркт. Физическите симптоми са съпроводени със загуба на способността за логическо разсъждение, с ирационални натрапчиви мисли и др. Тези епизоди на интензивна тревожност обикновено се появяват внезапно и неочаквано. Обичайно продължават в рамките на десетина минути, като често възникват на места и в ситуации, в които са се случвали и преди. Могат да бъдат провокирани и от случка, която води до силно напрежение и тревога.

Пристъпите на паника са доста често срещано явление. Хората, които изпитват панически атаки редовно, са диагностицирани с паническо разстройство. То може да бъде част от фобийно състояние, свързано с различни страхове: агорафобия (страх от открити пространства), клаустрофобия (страх от затворени пространства), акрофобия (страх от височини), генерализирана тревожност, натрапчивости и др.

Съществуват различни техники и средства, препоръчвани от психолозите за превенция и овладяване на паническите атаки:

Не вярвайте на всичко, което мислите. В пристъп на паника в ума се завихрят ирационални и натрапчиви мисли, които нямат нищо общо с реалността. Осъзнаването, че те са просто симптоми на паническата атака – каквито са температурата и кашлицата при настинка например, ще ви помогне да ги овладеете.

„Заземете се”. Усещането за откъсване от реалността може да бъде преодоляно, ако в този момент усетите досег с нещо осезаемо: например ако хванете в ръцете си предмет като ключовете си, ако се хванете за бравата на вратата или пък седнете на земята, като прокарвате пръсти по предмета, който държите в ръцете си.

Магнезият е основният минерал, който намалява състояния на силен стрес и паника. Съществува лесна за изпълнение схема с минерални соли, която действа регулиращо на нервната система и помага за превенция и овладяване на паническите атаки. За целта използвайте Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU):

Сутрин – Шуслерова сол №2 калциев фосфат, по 5 таблетки. Помага при при нервност, стрес, тревожност.
Преди обед – Шуслерова сол №5 калиев фосфат, по 5 таблетки. Стабилизира нервите, психиката, зарежда с енергия.
Вечер – Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, по 5 таблетки. Действа релаксиращо, помага при безсъние.

Комбинацията на тези Шуслерови соли помага за овладяването на ежедневния стрес, стабилизира психиката и нервите, подкрепя емоционалното равновесие и концентрацията. В самото начало на деня помага да се чувствате бодри и заредени с енергия и добро настроение, а вечерта – по-бързо да се отпуснете и да се радвате на спокоен сън. Препоръчва се при панически атаки, силен стрес, депресивни състояния, физическо и умствено изтощение и други.

Използвайте кубчета лед за отвличане на вниманието. Извадете кубче лед от фризера и го задръжте в ръката си толкова дълго, колкото можете. След това го прехвърлете в другата ръка. Това пренасочва ума от симптомите на паническата атака към реалния дискомфорт от студа, който изпитвате.

Стимулирайте и ума, и тялото си. Включете се в активности, които стимулират мозъка и ви държат заети и ангажирани, включително разходки навън и спорт. Медицинско проучване показва, че редовното спортуване намалява с 20% симптомите на паника и тревожност.

Коремно дишане. Плиткото и бързо дишане от гърдите е свързано с част от симптомите. За да усетите бързо облекчение, използвайте дълбокото, коремно (диафрагмено) дишане. Поставете двете си ръце върху корема. С поемането на въздух усетете как коремът се разширява и ръцете се повдигат. С издишането се прибират леко навътре. Издишването да е по-дълго от вдишването, нека е свободно, релаксиращо. Направете кратка пауза и поемете въздух отново. Фокусирайте се само и единствено върху процеса на самото дишане. Пускайте мислите, които се появяват, да „отлетят” встрани.

Релаксация и медитация. Тези техники, съществуващи от векове, позволяват да се настроим ментално в настоящето, като просто приемаме случващото се, без да му поставяме етикети за добро или лошо. Усещането за вътрешно спокойствие се постига чрез съзерцанието и изчистването на ума, който най-после „притихва”. Научно доказано е, че медитирането намалява стреса и безспокойството, помага за овладяването на страхове и натрапчиви мисли, помага на хората, страдащи от панически атаки.

Промени в дневния режим и храненето. Необходимо е да се направят сериозни промени в начина на живот с цел намаляване на стреса и неблагоприятното влияние на външни фактори. Това включва редовен и достатъчен сън, ограничаване на приема на кофеин (не само от кафето, но също така и от шоколад, чай, безалкохолни напитки), избягване на алкохол и др.

Можете да поръчате комбинацията Шуслерови соли Панически Атаки ТУК

Прочети още